برنامج الانتاج الحيواني والداجني "توجه إنتاج الدواجن"
رسالة البرنامج2019

إعداد خريجين قادرين على المنافسة محلياً وإقليمياً في مجال الإنتاج الداجنى والسمكى، يمتلكون مهارات خدمة المجتمع والبحث العلمى وذلك من خلال: تقديم برنامج دراسي متميز لطلاب مرحلة البكالوريوس.

Preparing graduates who are able to compete locally and regionally in the field of production, poultry and fish, who possess the skills of community service and scientific research, through: Providing a distinguished study program for undergraduate students.

أهداف البرنامج 2019

1.  اكساب الخريج المهارات اللازمة لإدارة قطعان إنتاج الدواجن تحت نظم الانتاج المكثف أو الانتشارى.

2.  إعداد خريج يستطيع تطبيق برامج وقائية للأمن الحيوى لمنع انتشار الأمراض الوبائية أو المتوطنة أو المشتركة.

3.  إعداد خريج يستطيع العمل والمنافسة فى السوق المحلية والإقليمية بحيث يكون قادر على العمل فى شركات ومزارع ومجازر إنتاج الدواجن وكذلك مصانع الأعلاف.

4.  إعداد خريج يستطيع العمل والمنافسة فى السوق المحلية والإقليمية بحيث يكون له القدرة على حل المشكلات المتعلقة بإنتاج الدواجن ونقص الأعلاف (باستخدام بدائل مناسبة) والإستفادة من المخلفات الزراعية فى تغذية الدواجن.

5. إعداد خريج يستطيع العمل والمنافسة فى السوق المحلية والإقليمية بحيث يكون قادر على العمل فى مجال التلقيح الإصطناعى واستنباط السلالات التجارية. 

1- Providing the graduate with the necessary skills to manage poultry production flocks under intensive or diffuse production systems.

2- Preparing a graduate who can apply preventive programs for biosecurity to prevent the spread of epidemic, endemic or common diseases.

 3- Preparing a graduate who can work and compete in the local and regional market so that he is able to work in companies, farms and slaughterhouses producing poultry as well as feed factories.

4- Preparing a graduate who can work and compete in the local and regional market so that he has the ability to solve problems related to poultry production and feed shortage (using suitable alternatives) and benefit from agricultural residues in feeding poultry.

5. Preparing a graduate who can work and compete in the local and regional market so that he is able to work in the field of artificial insemination and the development of commercial strains.

رسالة البرنامج 2022

يسعى برنامج الإنتاج الحيوانى والداجنى توجه إنتاج الدواجن إلى إعداد خريج متميز أكاديميا ومهنيا فى مجال إنتاج الدواجن والأسماك قادر على المنافسة فى سوق العمل محليا ودوليا, وإستكمال الدراسة فى برامج الدراسات العليا بما يحقق أهداف التنمية المستدامة بتوفير بيئة تعليمية وتكنولوجية تتوافق مع معايير الجودة والإعتماد

The animal and poultry production program seeks to produce poultry and fish to prepare a distinguished graduate academically and professionally in the field of poultry and fish production capable of competing in the labor market locally and internationally, and to complete studies in graduate studies programs in order to achieve the goals of sustainable development by providing an educational and technological environment that complies with quality and accreditation standards.

أهداف البرنامج 2022

1-      توظيف العلوم الأساسية ذات الصلة فى مجال إنتاج الدواجن والأسماك مدركاً دوره فى المجتمع.

2-      إظهار مهاراته فى إدارة منشآت الدواجن والأسماك المختلفة (تسمين، بياض، أمهات، جدود، أرانب، مجازر، معامل تفريخ و مصانع أعلاف) محافظاً على بيئته المحيطة وموظفاً للموارد الطبيعية المتاحة .

3-      العمل فى مجال التلقيح الاصطناعى وتدريج وتقييم جودة منتجات الدواجن وبيض التفريخ وإدارة المفرخات .

4-      إظهار قدراته على المشاركة فى استنباط سلالات تجارية من الدواجن والأسماك محافظاً على الموارد الوراثية الحيوانية والدواجن والأسماك .

5-      تطبيق برامج وقائية للأمن الحيوى لمنع انتشار الأمراض الوبائية أو المتوطنة أو المشتركة ، مظهراً وعيه بالقضايا القانونية والأخلاقية والاجتماعية ذات الصلة ومتغلباً على المشاكل الفنية والاقتصادية باستخدام تقنيات حديثة ومنافساً فى سوق العمل.

6-      تطوير أدائه المهنىّ مستمراً بالتعلم ذاتياً.

7-      استكمال الدراسة فى برامج الدراسات العليا ذات الصلة بإنتاج الدواجن والأسماك.

-Employing relevant basic sciences in the field of poultry and fish production, aware of its role in society.

-Demonstrate his skills in managing various poultry and fish facilities (fattening, laying, mothers, grandparents, rabbits, slaughterhouses, hatcheries and feed factories) in order to preserve his surrounding environment and be an employee of the available natural resources.

-Working in the field of artificial insemination, grading and evaluating the quality of poultry products, hatching eggs, and hatchery management.

-Demonstrate his ability to participate in the development of commercial breeds of poultry and fish, preserving animal genetic resources, poultry and fish.

-Implementing biosecurity preventive programs to prevent the spread of epidemic, endemic or common diseases, demonstrating awareness of relevant legal, ethical and social issues and overcoming technical and economic problems by using modern technologies and competing in the labor market.

- Develop his professional performance continuously by self-learning.

-Completion of studies in postgraduate programs related to poultry and fish production.

توصيف البرنامج

 

المقررات الدراسية للبرنامج



Top